Plus500 does not provide CFD services to residents of the United States. Visit our U.S. website at us.plus500.com.

Vad är Ethereum?

Ethereum är ett användardrivet system som förlitar sig på tusentals av oberoende datorer runt om i världen för att övervaka och verifiera transaktioner. Detta är möjligt tack vare att varje dator håller en huvudbok, samt förlitar sig endast på dess historia för att säkerställa att en transaktion är legitim, utan att förlita sig på ett centralt organ.

I kontrast med traditionell kommunikation online, vilket körs genom en centraliserad plattform eller företag, exempelvis Meta (FB), Microsoft (MSFT), eller Apple (AAPL), använder blockkedjeteknik ett annat tillvägagångssätt genom att decentralisera sitt system, vilket tillåter oberoende datorer från runt om i världen att övervaka deras nätverksaktivitet. Dessa oberoende datorer kontrollerar regelbundet transaktioner som kallas för “block”, samt länkar dem tillsammans i en kedja av händelser, varav namnet blockkedja.

Medan det har förekommit fall där decentraliserade plattformar har manipulerats är dessa händelser ovanliga, detta tack vare att alla blockkedjeplattformar måste komma överens om alla förändringar. Detta betyder att en grupp av komprometterade datorer skulle utlösa misstankar eftersom en stor skara av andra datorer skulle ha motstridiga register.

Ethereums kryptovalutor i form av silvermynt

Hur fungerar Ethereum?

Ethereum använder den blockkedjeteknik som används av Bitcoin och expanderar idén till att inkludera digitala applikationer.

Digitala applikationer kan vara allt från hyres- till anställningskontrakt, men måste använda Ethereums egna valuta, Ether. Dessa applikationer förlitar sig inte på mänskligt engagemang, utan utlöses istället av händelser, vilket gör att människor inte behöver blandas in.

Om en leverans exempelvis är registrerad som levererad till ett lager, kommer betalningen automatiskt att föras över från en Ethereum-plånbok till en annan, i form av Ether. Detta tillåter för snabba betalningar medan man tar bort behovet av en redovisningskonsult för att bekräfta betalningen, vänta på på pappersarbete, genomföra en betalning, samt sedan vänta på ett kvitto eller faktura.

Är Ethereum en kryptovaluta?

Ether är en kryptovaluta och används för att genomföra transaktioner på Ethereums blockkedjeplattform. Vissa människor använder termer som “Ether” eller “Ethereum” omväxlande, trots att plattformens kryptovaluta är mer känd bland handlare än deras tjänster.

Huvudsakliga termer för Ethereum

  • Blockkedja- Ett decentraliserat system som kontrolleras av ett register, samt bekräftar den rätta ägaren av en kryptovaluta eller händelse genom att kontrollera den fullständiga historiken av en valutas eller kontrakts liv.
  • Dapps- Decentraliserade applikationer är applikationer som körs oberoende och förlitar sig på en huvudbok för blockkedjan.
  • Decentraliserad- Utan en central användare eller styrande organ. Detta skapar transparens och enhetlighet genom hela nätverket.
  • Ether- Den valuta som används för transaktioner på Ethereums plattform.
  • Ethereum- En decentraliserad plattform för att köra smarta kontrakt och dapps.
  • Gas- Ett system som räknar ut mängden av energi som behövs för att genomföra en transaktion baserad på beräkningskomplexitet, lagringskrav och behov av bandbredd.
  • Hard Fork- En signifikant uppgradering eller förändring av protokollet som accepteras enhälligt av alla användare av plattformen. Delningen liknar en tunnelbanekarta där de som inte håller med om den nya policyn bryter av och försvinner, medan mestadels av användarna fortsätter.
  • Miners- Människor som erbjuder datakraft till nätverket i utbyte mot valuta.
  • Mining- Akten av att stödja nätverket genom att bekräfta transaktioner i utbyte mot valuta.
  • Tillåtet- Transaktioner som är bekräftade av en utvald grupp av användare.
  • Tillåtelsefri- Transaktioner bekräftas av någon eller alla användare.
  • Smarta kontrakt- Kontrakt med strikt definierade parametrar som utförs utan behovet av mänsklig interaktion.
Behöver du hjälp?
Support dygnet runt