Plus500 does not provide CFD services to residents of the United States. Visit our U.S. website at us.plus500.com.

Ethereums historik

Ethereum har byggts på en plattform av transparenta transaktioner redan från början. Medan det finns ett centralt “organ” som skapade Ethereum och Ether, håller detta organ ingen auktoritet över de miners som bidrar till den globala decentraliseringen av plattformen. Detta betyder att nya protokoll och processer måste kommas överens om av kollektivitet, oavsett om det centrala organet tycker det är rätt eller inte.

Laptopskärm med Ethereum

Illustrativa priser.

Skapandet av Ethereum

Efter lanseringen av Bitcoin fångade blockkedjan snabbt många utvecklares fantasier runt om i världen. Under 2013 ledde detta den kanadensiska utvecklaren Vitalik Buterin till att föreslå en ny plattform som tillåter decentraliserade applikationer att leda vägen i en ny era av transaktioner online.

Ethereum lanserades 2015 till följd av insamling, samt släppte i detta skede 72 miljoner mynt. Dessa initiala mynt distribuerades till de individer som finansierade projektet och stog i april 2020 för ungefär 65% av alla mynt i hela systemet.

Ethereum startades för att utveckla en decentraliserad plattform för att uppmuntra gemenskapen av utvecklare att utveckla den vidare, vilket vid denna tidpunkt var ny teknologi via smarta kontrakt och dapps, något som erbjuder utmärkta möjligheter vad gäller blockkedja.

En av nyckelfunktionerna med Ethereum är att den tillåter för både tillåtna och tillåtelsefria transaktioner.

  • Tillåtelsefria transaktioner tillåter för vilken dator som helst inom Ethereums nätverk att godkänna transaktionen.
  • Tillåtna transaktioner granskas endast av en utvald skara av datorer så att all aktivitet inte behöver exponeras för alla datorer, men bara så länge de följer de protokoll som har bestämts.

Förändringar i protokollet av Ethereum

Förändringar i protokollet, även kallat för hard forks, kan både vara “planerade” eller “oplanerade”. En anledning för en planerad fork kan vara för att anpassa systemet att hantera nya behov, introducera säkerhetsprotokoll, eller att strömlinjeforma brytningsprocessen, tillsammans med andra möjligheter. Oplanerade forks kan vara ett resultat av upptäckta säkerhetsbrister som vissa inte tycker ska fixas, eller andra händelser som inte når en enighet för hur de ska hanteras. En cyberattack kan exempelvis uppmuntra nätverks- miners att introducera förändringar i protokollet, medan andra vill behålla det gamla protokollet och ta itu med orosmoment i takt med att de uppstår. Det största exemplet på detta är splittningen mellan Ethereum och Ethereum Classic.

Splittningen kom som följd av en manipulering av systemet 2016 som resulterade i stölder av Ether till ett värde av 50 miljoner dollar. Vissa ville förändra protokollet för att göra de stulna pengarna värdelösa, medan andra ville hålla sig till det ursprungliga protokollet, samt påstod att pengarna stulits tack vare ett kryphål i protokollet. Den här forken refereras till som “DAO Event” efter Distributed Autonomous Organization (DAO) som kryptovalutan stals ifrån.

Ethereum Classic (ETC) är baserad på det ursprungliga protokollet och har hanterats av ett kollektiv som försöker att hålla sig till den ursprungliga versionen av Ethereum. Ethereum (ETH) har en övervakningsgrupp som kallas för Ethereum Foundation och följer utvecklingen, samt utvecklar plattformen.

Planerade hard forks

Förändringar i Ethereums protokoll ser till att den körs både effektivare och säkrare. Sedan “DAO Event” har det funnits sju stycken hard forks:

  • Tangerine Whistle - Oktober 2016
  • Spurious Dragon - November 2016
  • Byzantium - Oktober 2017
  • Constantinople - Februari 2019
  • Petersburg (oplanerad) - Februari 2019
  • Istanbul - December 2019
  • Muir Glacier - Januari 2020
  • ETH 2.0 - En planerad fork som refereras till som Ethereum 2.0 som tillåter för snabbare hanteringstider, högre processkapacitet, bättre interoperabilitet, samt reducerade hanteringsavgifter.

Forks kan vara planerade systemuppdateringar eller oplanerade utbrott.

I takt med att korrekt validering och smarta kontrakt blir viktigare i dagens företag har Ethereum positionerat sig själv för att kunna hantera denna ökande efterfrågan i en alltmer tekniskt beroende värld.

Behöver du hjälp?
Support dygnet runt