CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

72% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Meny

Vad får bitcoins pris att röra på sig?

Bitcoin drivs utan en centralbank som reglerar och påverkar valutans värdering. Istället drivs Bitcoin på en decentraliserad plattform där oberoende miners erbjuder sin datorkraft för att regelbundet underhålla blockkedjans huvudbok.

Centralbanker har olika verktyg som exempelvis räntor och obligationer för att öka eller sänka inflationen, medan kryptovalutor som Ripple XRP, Ethereum, och till och med Bitcoin värderas på den öppna marknaden.

Trots dessa hinder behåller Bitcoin sitt värde genom att använda ett system av protokoll, hard forks, halveringar, samt förlitar sig på externa faktorer. Allt detta borde handlare av CFD:er på Bitcoin ta med i beräkning innan de öppnar en position.

Laptop med en handelsskärm för Bitcoin på Plus500s plattform.

Illustrativa priser.

Vad påverkar Bitcoins pris?

Tillgänglighet

Bitcoin utvinns av individer som underhåller systemet och upprätthåller de senaste protokollen. Som tack för att de lägger till block till systemet eller godkänner transaktioner, belönas de med en viss mängd Bitcoin för varje block de hanterar. Denna belöning halveras för varje gång 210,000 block läggs till i systemet, samt kallas för “halveringshändelser”.

2009 belönades miners med 50 Bitcoin, 2013 var siffran nere på 25, 2018 var den nere på 12.5, medan den reducerades till 6.25 under 2020.

Den höga utvinningskostnaden tack vare utrustning, elektricitet och underhåll kräver att försäljningen av Bitcoin ska vara värt det för de som utvinner dem. Om värdet av Bitcoin sjunker för lågt kommer miners antingen att sluta utvinna, alternativ hålla sina Bitcoin tills det att värderingen stiger. I takt med att efterfrågan stiger kan även värderingen stiga.

Värdering

Marknadsplatser består av köpare och säljare. Vid perfekta förutsättningar skapar detta en balans där beloppet som någon är villig att betala för något är tillräckligt högt att säljaren är villig att sälja.

När fler människor är intresserade av att köpa Bitcoin stiger vanligtvis priset. Efterfrågan för valutan påverkas även av hur många marknadsplatser, exempelvis PayPal, som tillåter användare att använda myntet.

Användningsområden

Olikt Ether eller Ripple XR som båda endast är avsedda för att användas på specifika plattformar, skapades Bitcoin som en alternativ form av valuta. Detta betyder att den förlitar sig på individer för att dess värde ska gå upp genom handel och spendering, vilket gör att dess värde stiger i takt med efterfrågan på marknaden.

Handelssentiment

Vissa människor må hålla Bitcoin med intentionen att använda den för att genomföra köp, liknande till hur vi använder fiatvalutor. Andra må köpa Bitcoin med intentionen att handla med den. Hålla valutan till det att värdet stiger, sedan byta den mot dollar (BTCUSD), euro (EURGBP), eller någon annan valuta. Ju mer en valuta handlas, desto större potential finns det för spekulation och flyktighet.

Genom att äga den underliggande tillgången krävs det att ägaren håller valutan, betalar underhållsavgifter, samt hittar en köpare när de är redo att sälja. Som ett alternativ handlar vissa handlare med CFD:er för att placera provisionsfria affärer med hävstång där de kan öppna både långa eller korta positioner på Bitcoins värdering.

Forks & Ledning

Hard forks indikerar en stor skiftning i det protokoll som alla nätverksvaliderare måste följa, samt skapar en potential för flyktighet i priset. Ibland väljer vissa miners att inte byta till de nya styrande protokollen tack vare oenigheter eller någon annan anledning.

När detta händer är alla de miners som stannar kvar med de gamla protokollet inte längre en del av Bitcoins nätverk. Deras mynt anses nu vara en ny valuta, samt påverkar tillgängligheten på marknaden. Det är på detta sätt Bitcoin Cash skapades.

Bitcoin har precis som andra kryptovalutor ingen centralbank som reglerar dess värde. Detta är en aspekt som många gillar med blockkedjeteknik, men är också något som öppnar upp för oförutsägbara värderingar. Handlare måste vara medvetna om att i takt med att dessa digitala mynt blir mer populära och spridda, öppnar det även upp för hög flyktighet tillsammans med risker.

*Beroende på tillgängligheten för operatören.

Behöver du hjälp?
Support dygnet runt