CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

72% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Meny

Bitcoins historik

Trots dess relativa korta historia har Satashi Nakamoto, Blockchain och Bitcoin blivit populära namn som flyttar gränserna för hur vi ser på globala valutor.

Bitcoin har även blivit ökänd för sina prisfluktuationer som ofta ses i rubriker inom media, samt fångar uppmärksamheten av finansiella handlare. Detta har även lett till skapandet av andra digitala valutor som Ethereum, Ripple XRP, Litecoin. Bitcoin har till och med andra kryptovalutor som skapades när noder valde att inte uppgradera till de senaste protokollet, vilket därmed skapade en ny valuta från Bitcoins gamla protokoll, exempelvis Bitcoin Cash ABC (BABUSD).

När och varför skapades Bitcoin?

Bitcoin skapades 2009 och var den första decentraliserade valutan att köras på blockkedjeteknik.

Bitcoin nämndes först med papper och penna av någon som kallar sig för Satoshi Nakamoto, samt utlovar möjligheten att genomföra transaktioner utan att blanda in myndigheter, samtidigt som de förlitar sig på digitala signaturer och mynt istället för fiatvalutor som drivs av centralmyndigheter. Alla transaktioner sparas i en huvudbok som kan nås av offentligheten, något som säkerställer transparens.

Miners, eller de individer som frivilligt erbjuder sin datorkraft för se till att nätverket fortsätter drivas, de betalas med Bitcoin och har ett finger med i spelet vad gäller de nya protokoll som ska anpassas för blockkedjenätverket. Detta tillåter dem att fungera som en typ av centralbank, samt övervakar det digitala myntets intressen som ett kollektiv.

Bitcoins decentraliserade protokoll och blockkedja kräver att alla noder ska verifiera en transaktion. Eftersom att dessa datorer är spridda runt om i världen och drivs av olika individer är det ett system som är väldigt svårt att hacka eller korrumpera.

Detta anses av vissa vara ett säkert system och har regelbundet fångat det offentliga intresset sedan det lanserades. Valutan har tidigare sett stor flyktighet, exempelvis 2017 när Bitcoins pris steg med 740% på 5 månader och nådde så högt som 19,807 dollar innan det sedan dök 69% till 5,967 dollar.

Trots att Bitcoin är välkänt för dess flyktighet bland handlare, tror många att denna ledande kryptovaluta är här för att stanna.

Världskarta med en bild på Bitcoin i mitten.

Hur skiljer sig Bitcoin från andra kryptovalutor?

Även om Bitcoin må vara den första kryptovalutan finns det andra som har skapats efteråt. Trots detta har Bitcoin lyckats fortsätta vara unik på ett flertal olika sätt.

Användningsområden

Andra kryptovalutor har utvecklats sedan 2009 med potentialen att hantera digitala ekonomier. De är fokuserade på att utveckla kontrakt och digitala tjänster som kan betalas för med deras egna specifika digitala valuta.

Bitcoin har fortsatt vara en valuta som fungerar på flera plattformar. Utan att vara begränsad till att användas till Bitcoins egna plattformar kan denna kryptovaluta användas för att göra köp överallt där den accepteras.

2020 skapade Bitcoin rubriker när Paypal annonserade att denna populära valuta kommer att kunna användas som betalning på deras plattform.

Mining

Bitcoin drivs av individer som erbjuder allt från enskilda datorer till hela serverfarmer för att se till att huvudboken är aktiv och verifierad.

I utbyte får de som utvinner en förutbestämd mängd Bitcoin för de transaktioner de verifierar. I takt med att fler Bitcoin skapas aktiveras inbyggda “halveringshändelser” för varje gång protokollet når 210,000 hanterade block.

Det kallas för en halveringshändelse eftersom att mängden Bitcoin som miners får för att de lånar ut sin datorkraft halveras när denna nivå uppnås.

I jämförelse förstör Ripple XRP (XRPUSD) mynt när en ny transaktion verifieras, något som tillåter deras verifierare att få betalning i den form av betalning de föredrar.

Verifikation

Bitcoins nätverk kräver att alla aktiva noder ska kunna verifiera samma transaktion och dela dess huvudbok med alla andra användare inom nätverket. Detta ser till att systemet är transparent och därmed hårdare att hacka.

Detta inte är unikt för Bitcoin, men andra kryptovalutor har valt en annan väg, exempelvis har Ripple XRP implementerat slappare regler för att kunna reducera behandlingstiden.

En av Bitcoins största nackdelar är dess långa behandlingstid som i genomsnitt tar 10 minuter. I jämförelse tar Ethereums nätverket 13 sekunder, samt att Ripple XRP endast tar ungefär 4 sekunder för att verifiera transaktioner.

Tillgänglighet

Bitcoin har en maximal mängd av 21 miljoner mynt som kan utvinnas eller skapas. När den når denna nivå kan inga fler Bitcoin skapas, samt att miners kommer att kunna ta transaktionsavgifter för sitt arbete.

I jämförelse har Ethereum (ETHBTC) ingen begränsning för hur många mynt som kan utvinnas, medan Ripple XRP skapade 1 miljard mynt vid lanseringen, samt förstör en liten mängd med varje transaktion.

Medan det finns skillnader mellan varje kryptovaluta fortsätter Bitcoin att vara favoriten bland handlare. Alla kryptovalutor är extremt flyktiga och påverkas av flera marknadsfaktorer.

*Beroende på tillgängligheten för operatören.

Behöver du hjälp?
Support dygnet runt