CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

72% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Meny

Handelserfarenhet för Bitcoin: Vad du måste känna till

Bitcoin (BTCUSD) utvecklades av en mjukvaruutvecklare under pseudonymen Satoshi Nakamoto 2008. Den blev först tillgängligt på marknaden 2009, och sedan dess har Bitcoin gått igenom en anmärkningsvärd utveckling. Bitcoin förlitar sig på en funktion som kallas för blockchain som är ett offentligt register som registrerar alla transaktioner som utförs inom Bitcoins nätverk. Kryptovalutan Bitcoin produceras och handlas endast elektroniskt. Om du vill få erfarenhet av att handla denna kryptovaluta kommer det att vara till hjälp att förstå dess ursprung och unika funktionalitet.

Gyllene Bitcoin på en svart bakgrund.

Bitcoin: Hur fungerar det?

Till skillnad från fiatvalutor som euro eller amerikanska dollar som har tillsyn från en centralbank, styrs inte Bitcoin av en enda instans. I stället förlitar sig kryptovalutan på ett peer-to-peer-nätverk, vilket är ett system som består av datorerna för alla användare som deltar i nätverket (även känt som noder). Detta kan till exempel jämföras med de nätverk som fildelningssystem bygger på.

Bitcoins skapas automatiskt när nätverkets användardatorer utför komplexa numeriska uppgifter. Denna process kallas Bitcoin mining. Mining planeras på ett sådant sätt att det med tiden blir svårare för användare att bryta Bitcoins. Utöver detta går det inte att bryta fler Bitcoins än 21 miljoner bitar totalt sett. På grund av dessa begränsningar anses Bitcoin ofta vara ganska inflationssäker. Det är till exempel inte möjligt för en centralbank att ge ut nya bitcoins, vilket innebär att de mynt som redan är i omlopp inte kommer att devalveras.

Inom Bitcoins nätverk skickas transaktioner snabbt och bekräftas på några minuter. Eftersom de är färdiga i ett världsomspännande nätverk är de inte beroende av deras fysiska plats. Så det spelar ingen roll om någon skickar Bitcoins till närmaste stad eller över hela världen. Vem som helst kan använda Bitcoin eftersom programvaran kan laddas ner och användas gratis.

Kryptovalutor är säkrade i ett krypteringssystem med två "nycklar", den offentliga nyckeln och den privata nyckeln. Den offentliga nyckeln är en unik personlig Bitcoin-adress som alla nätverksdeltagare kan se. Den privata nyckeln fungerar som en typ av PIN-kod som endast respektive adressägare känner till. Den här nyckeln ska inte överlämnas till någon annan och måste förvaras på ett säkert ställe.

Bitcoins skickas till andra Bitcoin-adresser med till synes slumpmässiga kedjor på cirka 30 tecken. Medan varje nätverksdeltagare kan se andra användares offentliga adresser är det inte nödvändigtvis möjligt att associera en adress till en viss person. Det är viktigt att notera att en transaktion inte kan återföras när den har verifierats. När mottagaren har accepterat pengarna är de borta. Så om du av misstag skickade pengar till fel adress kan du vanligtvis inte ångra transaktionen.

Hur kan jag köpa Bitcoin?

Om du vill prova att köpa Bitcoin kan du köpa dina första mynt på olika sätt.

Handelsplattformar för kryptovalutor låter dig handla fiatvalutor som euro eller amerikanska dollar för bitcoins eller satoshis (bitcoin-alternativet till cent). Du kanske även vill byta bitcoins mot andra kryptovalutor. Eftersom handelsavgiften kan variera ganska mycket kan det vara till hjälp att jämföra leverantörernas villkor i förväg. Du kan även titta på plattformens regler och dess insättnings- och uttagsalternativ.

Investerare kan även köpa och sälja Bitcoins på onlinemarknader. Till skillnad från kryptomarknaden måste marknadsplatsanvändare gå in och söka efter erbjudanden eller handla oberoende. Det finns nu även olika Bitcoin-maskiner över hela världen där användare kan byta Bitcoins eller byta dem mot en annan digital valuta.

Det går även att köpa bitcoins från privatpersoner. Det bör dock noteras att detta tillvägagångssätt inte nödvändigtvis är särskilt säkert. Därför rekommenderas det oftast att hålla sig till ansedda plattformar för att köpa och sälja kryptovalutor.

Ett annat sätt att få tag i Bitcoins är genom Bitcoin Mining som vi pratade lite om tidigare. Du måste lösa ett matematiskt problem som är kodat i blockkedjan. Många försök är vanligtvis nödvändiga för att hitta en ”hash” som består av transaktionsdata och informationen från nuvarande och tidigare datablock. När en lämplig hash väl har hittats kan den läggas till hos de tidigare blocken som ett färdigt datablock.

En Bitcoin-miner som har hittat rätt hash får en belöning i form av Bitcoins. Dock har mining blivit väldigt svårt för enskilda individer eftersom det kräver mycket datorkraft och motsvarande hög strömförbrukning. Ett alternativ till personlig mining är en miningpool där flera användare buntar ihop sin datorkraft.

Laptop med Bitcoin-instrumentdetaljer på Plus500s handelsskärm.

Illustrativa priser .

Vad är en Bitcoinplånbok?

Det viktigaste verktyget för att köpa och sälja Bitcoin kallas en "plånbok". En digital plånbok fungerar på samma sätt som ett bankkonto och du kan använda den för att ta emot, hantera och skicka Bitcoins. Flera kryptoplattformar erbjuder möjligheten att lagra bitcoins online. Det är dock mycket säkrare att överföra köpta mynt till din egen plånbok som du säkerhetskopierar regelbundet.

Köparen kopierar och klistrar in Bitcoin-adressen i sin plånbok för betalning för att byta Bitcoins eller använda dem för inköp. Ibland ges istället en klickbar Bitcoin-adress eller en QR-kod som användaren skannar med sin mobiltelefon.

En genomgång av Plus500 Bitcoin-handelsprocessen

Plus500 erbjuder inte försäljning av Bitcoin. Men om du inte fysiskt vill äga Bitcoin, men vill handla med den digitala valutans prisrörelser kan du välja att handla CFD:er på Bitcoin. Förkortningen CFD står för Contract for Difference eller differenskontrakt som det heter på svenska. Med CFD:er blir inte handlaren ägare av den underliggande tillgången, exempelvis Bitcoin. Istället spekulerar han eller hon på prisrörelsen för den underliggande tillgången.

För att handla CFD:er på Bitcoin med Plus500 kan du antingen logga in på plattformen direkt eller klicka på "Starta handel"-knappen på webbplatsen. Plattformen har även ett sökfält där du kan skriva in "Bitcoin", men du kan även söka efter Bitcoin från instrumentlistan till vänster i plattformen. Du kan även göra det mer praktiskt att handla Bitcoin om du lägger till den i dina "Favoriter". Detta gör du genom att klicka på stjärnan som hittas i Bitcoins detaljsektion.

När du har valt Bitcoin kommer du att kunna se instrumentets villkor, inklusive de aktuella köp- och säljpriserna som erbjuds på Plus500-plattformen, tillsammans med kontraktets utgångsdatum. För att öppna en position klickar du på knappen Köp eller Sälj bredvid det aktuella priset och väljer hur många enheter du vill handla. Du kan sedan lägga till en "Stäng vid vinst" eller "Stäng vid förlust" för att hantera din risk. Din CFD-order på Bitcoin kommer att visas i listan över aktiva ordrar på ditt konto.

Nedan finns diagramsektionen där du kan välja en tidsram för visning och välja vilken typ av diagram du vill visa. När du är redo att stänga en CFD-position på Bitcoin klickar du på knappen Stäng position.

Bitcoin har en färgstark bakgrund som världens första kryptovaluta. Att handla Bitcoin med CFD:er är ett sätt att dra nytta av kryptovalutans prisrörelser utan att behöva köpa tillgången direkt. Du bör vara medveten om att värdet på CFD:er på Bitcoin är sårbara för skarpa förändringar på grund av oväntade händelser eller andra förändringar på marknaden. Du bör se till att du förstår riskerna innan du börjar handla.

Beroende på tillgänglighet hos operatören.

Behöver du hjälp?
Support dygnet runt